Logo One Planet
Romeins eten
Romeins eten

Roman 3-course menu

Cook like the Romans did!

These are the courses of the menu:

  • Boiled eggs in pine nut sauce
  • Roman soup with chicken
  • Nut pie

No meat?

The Romans loved to eat meat. If you prefer a vegetarian meal, but still in Roman style, then replace the chicken with two handfuls of lentils.

Only surviving Roman cookbook

These 3 recipes come from the only surviving Roman cookbook, De re coquinaria or About the art of cooking. The ingredients used in the 3 recipes were available in Roman The Hague, either locally grown or imported. The original cookbook does not contain measurements. These have been added on by experience.

Appetizer: boiled eggs in pine nut sauce

Ingredients

  • 10 eggs
  • 100g pine nuts
  • 2 tsp peppercorns
  • 3 tbsp honey
  • 3 tbsp vinegar
  • 1 tsp garum (or fishsauce)
  • 1 tsp lovage (or Maggi)

To prepare

Soak the pine nuts in fresh water overnight. Grind the peppercorns and the pine nuts in a mortar. Add the fish sauce to it. Then stir the honey, vinegar and lovage together. Add this mixture to the pine nuts until the thickness of a sauce. Boil the eggs for 5 minutes and cut them in half. Place the half eggs on a platter and pour the sauce over them.

Hoofdgerecht: Romeinse maaltijdsoep

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 2,5 liter water
  • 1 spitskool
  • 2 uien
  • ½ bosje selderij
  • 1 handje parelgort
  • 1 handje voorgeweekte linzen
  • 150 gram champignons
  •  een scheutje garum (of vissaus)
  • 1 eetlepel honing
  • versgemalen peper naar smaak

Bereiden

Breng het water met de kip aan de kook en laat de kip in ongeveer een uur gaar worden. Haal de kip uit het water en snijd het vlees in stukjes. Houd het vlees apart. Voeg aan het water al roerende de linzen en parelgort toe en kook deze gaar. Snijd de kool, selderij, uien en champignons fijn en voeg ze samen met het kippenvlees aan de soep toe. Laat de soep nog even zachtjes doorkoken en breng op smaak met de vissaus, honing en peper.

Nagerecht: notentaartje

Ingrediënten

  • 200 gram pijnboompitten
  • 400 gram gemengde noten (bv. walnoten, hazelnoten en amandelen
  • 100 gram honing
  • 4 eieren
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl volle melk
  •  een scheutje garum (of vissaus)
  • peper naar smaak
  • olijfolie om in te vetten

Bereiden

Rooster de pijnboompitten. Laat ze afkoelen en maal ze fijn. Maal ook de andere noten fijn en voeg ze toe aan de pijnboompitten. Meng de honing en de wijn in een pannetje en breng al roerend aan de kook tot de wijn verdampt is. Roer de notenmix door de honing en laat het afkoelen. Klop de eieren los met de melk, de vissaus en wat peper. Voeg het honing-notenmengsel toe aan de eieren en roer alles voorzichtig door elkaar. Vet een bakvorm in met olijfolie en giet het mengsel hier in. Bak het gerecht op 175 graden voor 25 minuten, tot de eieren gestold zijn. Laat de taart afkoelen en snijd hem los uit de bakvorm.