Audiovisuele presentatie door oud boswachter en fotograaf Jacques van der Neut
De Biesbosch kenden we als het domein van de rietsnijders, griendwerkers en boeren. Jacques van der Neut laat ons ervaren hoe dat beeld in de laatste decennia ingrijpend is veranderd.
De hoge waterstanden van 1993 en 1995 brachten diverse natuurontwikkelingsplannen qua uitvoering in een stroomversnelling. Voor de diverse dijkverzwaringstrajecten in het rivierengebied was veel klei nodig en diverse rond de Biesbosch liggende landbouwpolders werden in de tweede helft van de jaren ’90 afgegraven.
Rond de eeuwwisseling kondigde Rijkswaterstaat het beleid Ruimte voor de Rivier aan, waarbij meer ruimte werd gecreëerd voor toekomstige, hoge rivierafvoeren. Momenteel is ruim 3500 hectare 'nieuwe' natuur aan de Biesbosch toegevoegd. Al de afgegraven polders zijn in open verbinding gebracht met het omringende rivierwater, waardoor het zoetwatergetijdengebied aanmerkelijk is uitgebreid. Het gebied trekt thans veel vogels zoals lepelaars, grote zilverreigers, grutto’s, roerdompen, watersnippen en kluten. Als kers op de taart vestigden de zeearend (2012) en de visarend (2016) zich als broedvogel in de Biesbosch.