In het depot, de schatkamer van het Museon, liggen wel 313.000 voorwerpen op het gebied van cultuur en wetenschap. Ze liggen veilig opgeborgen in stellingkasten, afgesloten kasten of lades. Er zijn ook lades vol met schelpen in allerlei vormen en kleuren.
Je hebt vast weleens schelpen gezocht en mee naar huis genomen. Maar wat is een schelp eigenlijk? Schelpen zijn de harde delen (huisjes) van weekdieren. Weekdieren hebben geen botten zoals mensen. De schelpen geven stevigheid en bieden bescherming. Ze bestaan vooral uit kalk. De schelpen op het strand zijn bijna altijd van tweekleppigen of slakken.
Tijdens deze thuisactiviteit doe je onderzoek naar de vele verschillende soorten schelpen die je kunt vinden op het strand. Je onderzoekt of de door jou gevonden schelpen fossiel zijn en welke dieren er in de schelpen wonen. Je leert herkennen welke schelp je gevonden hebt en ontdekt dat ze net als bomen jaarringen hebben!
Schelpen zijn er in allerlei vormen!
Zo zijn ze allemaal op hun eigen manier beschermd tegen aanvallers.
Een schelp met een schepvorm schuift makkelijk onder het zand.
Een schelp in een boorvorm kan in de bodem of een rots boren.
Scherpe stekels maken dat de aanvaller zich prikt. Au!
Lange spitse punten brengen de aanvaller in de war.
Een hele kleine opening maakt het moeilijker het weekdiertje uit de schelp te krijgen.
Een schelp opgerold tot een spiraalvorm maakt dat de aanvallers ver de schelp in moeten om het weekdiertje op te slurpen. Lastig!
Oceanen en zeeën, waarin ook schelpdieren leven, zijn heel belangrijk voor het leven op onze planeet. Ze bedekken driekwart van het aardoppervlak. Voor ons drinkwater, het weer, het klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs voor de lucht die we inademen, zijn we afhankelijk van de zee.
Wist je dat
oceanen en zeeën 30 procent van de totale CO2 opnemen?
dat fytoplankton voor 50 procent van onze zuurstof zorgt?
90 procent van al het transport over zeeën en oceanen gaat?
er veel onderzeese kabels in de oceanen liggen die voor onze wereldwijde telecommunicatie zorgen?
Vissen, schaaldieren, schelpdieren en zeewieren voor 15 procent van de dierlijke eiwitconsumptie van mensen zorgen?
De zee in het Museon
Maar……. deze prachtige oceanen en zeeën hebben ook problemen. Je hebt vast wel gehoord over de vervuiling, verzuring en overbevissing van de zee. En over de koraalriffen die bedreigd worden. In het Museon kom je nog veel meer te weten over al deze zaken. Je kunt er zelf ook je steentje bijdragen om het koraal te redden en de oceanen weer gezond te maken. Speel het spel om de oceanen en zeeën te beschermen Probeer het rif te redden en verdedig het koraal tegen vallende bedreigingen zoals: vishaken en verzuring. Gebruik je vuisten om deze gevaren weg te slaan. Haal jij de hoogste score?
Bekijk in de vitrine ook de diversiteit aan schelpen en koralen! Verwonder je over de prachtige natuur in de oceanen en zeeën. Welke schelp vind jij de mooiste?