Ruim 70 % van onze planeet bestaat uit zeeën en oceanen. In die magische onderwaterwereld leven en bloeien de meest bijzondere dieren en planten. Het is belangrijk om die te beschermen want het leven op aarde is er nauw mee verbonden. Deze voorjaarsvakantie kun je in het Haagse Museon-Omniversum genieten van de National Geographic tentoonstelling Pristine Seas, de grootbeeldfilm Secrets of the Sea met verteller Claudia de Breij en de geheimen van de zeeën en oceanen tijdens een familietour ontrafelen.
De tentoonstelling
De tentoonstelling Pristine Seas van National Geographic toont imponerende beelden van wereldwijde expedities om de oceanen te beschermen. Zo’n 60 foto’s van onder andere Enric Sala laten zien hoe het National Geographic Pristine Seas-team helpt bij het creëren van beschermde maritieme gebieden. Sinds 2008 heeft het team 36 expedities uitgevoerd – van tropische koraalriffen naar ijsbergen – en geholpen bij het opzetten van 27 beschermde maritieme gebieden die meer dan 6,5 miljoen vierkante kilometer oceaan beslaan. "Deze tentoonstelling is een bewijs van de niet aflatende inzet van het Pristine Seas-team om het blauwe hart van onze planeet te beschermen", zegt Kathryn Keane van National Geographic. “Het doel is om bezoekers onder te dompelen in de schoonheid van de zeeën en oceanen en tegelijkertijd te laten zien waarom we deze moeten behouden.”
De grootbeeldfilm
Het 840 m² grote koepelscherm van Museon-Omniversum verandert in een groots, exotisch onderwaterparadijs bij de adembenemende grootbeeldfilm Secrets of the Sea, verteld door Claudia de Breij. De vreemdste en spectaculairste oceaanbewoners komen voorbij. Van schattige dwergzeepaardjes en slimme inktvissen tot mantaroggen, tijgerhaaien en een kokosnootoctopus. Verbazingwekkende maritieme wezens die je nooit eerder zag. De grootbeeldfilm is opgenomen bij onder meer de Filippijnen, Mexico, Tahiti, Indonesië, Palau, Hawaii en Californië. Met ruim zeventig maritieme soorten onthult Secrets of the Sea de vele wonderen en mysteries van de oceanen, de fascinerende manieren waarmee ze met elkaar en hun omgeving omgaan. Veel zeedieren zijn van elkaar afhankelijk om te overleven. De film toont het cruciale belang van maritieme biodiversiteit om onze oceanen gezond te houden.
De activiteiten
Behalve genieten van de tentoonstelling en grootbeeldfilm kun je in de voorjaarsvakantie en tijdens de feestdagen en weekenden in het voorjaar ook zelf de diepte induiken met allerlei activiteiten.
Vouw mee voor de Noordzee: kom origami vissen vouwen, help een zee met vissen te vullen en steun hiermee Stichting De Noordzee, die zich inzet voor het beheer van de Noordzee.
Doe mee aan de Vlotte Vis Kwis en ontdek hoeveel jij weet over gekke, grappige en bijzondere zeedieren. Ontdek tijdens de familietour allerlei geheimen van de zee en speur in de diepte bij de Dome.
Doneer je adem aan de algen, drink een super algenshake of proef een zeewierhapje. Maak een selfie van jezelf met een haai en ontvang een stoere beloning aan het einde van je bezoek.