Caribbean Ties
over de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied van vóór Columbus
Wie stonden er op het strand te kijken toen Columbus in 1492 kwam aanvaren?
De ‘ontdekker van Amerika’ landde op een eiland in de Cariben: een regio waar destijds al meer dan 7000 jaar mensen woonden.
Tussen de verschillende eilandsamenlevingen en het Zuid-Amerikaanse vasteland vond er veel uitwisseling plaats van goederen en ideeën. We weten sinds kort veel meer over deze fascinerende periode dankzij het archeologisch onderzoeksproject NEXUS 1492 o.l.v. Universiteit Leiden.
De onderzoekers concluderen dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied veel te lijden hadden onder de komst van de Europeanen, maar dat hun cultuur toch op talloze manieren voortleeft, zowel in de Cariben als in de rest van de wereld. De nieuwste tijdelijke tentoonstelling in het Museon Caribbean Ties presenteert, aan de hand van de laatste wetenschappelijke bevindingen, de grote impact van de oorspronkelijke Caribische bevolking op de wereldgeschiedenis en hiermee de wereld zoals we deze nu kennen. Caribbean Ties laat het rijke indiaanse erfgoed en de hedendaagse waarde hiervan zien.
Bijzonder is dat deze expositie ook op maar liefst elf locaties in de Caribische regio gelijktijdig te bezichtigen is. Het Museon is de enige plek in Europa waar deze tentoonstelling te zien is.
Op 24 juli wordt de zaal verrijkt met nieuw werk van twee jonge, talentvolle fotografen met Caribische roots: Kevin Osepa en Tarona Leonora. Onder leiding van gastconservator en topfotograaf Jeroen Toirkens gaan ze aan de slag rondom de subthema’s van de expositie; identiteit, diaspora, heimwee en erfgoed.
Om op de hoogte worden gehouden van deze bijeenkomst en andere Caribbean Ties-activiteiten kunt u zich via deze link aanmelden voor updates.
De tentoonstelling is nog te zien t/m 16 augustus 2020.