In het kader van de Nationale Wetenschapsagenda werkt het Museon samen met een aantal natuurmusea en Hogeschool Leiden aan de oprichting van wetenschapsclubs voor kinderen die opgroeien in een minder kansrijke omgeving.
Doel is het inclusiever maken van wetenschapseducatie en -communicatie en wetenschap als beroepsperspectief voor het voetlicht te brengen.
Het Museon heeft Science Club Transvaal opgericht. Vanaf de zomervakantie komt een groep kinderen elke week in Buurthuis Mandelaplein samen om aan projecten te werken op het gebied van natuur, wetenschap en technologie. Op het programma staan onderwerpen als plastic, optische illusies, elektriciteit, zwarte gaten, ruimtevaart en bijen. De Science Club werkt samen met organisaties in de wijk: de stadsboerderij, bieb, scholen en milieueducatie.
Wetenschap is ook iets voor mij!
Doelgroep zijn kinderen met minder ‘wetenschapskapitaal’. Dat gaat over de mate waarin je in aanraking komt met wetenschap. Bijvoorbeeld door boeken te lezen, of naar plekken te gaan die over wetenschap gaan, zoals een museum.Hoe groter het wetenschapskapitaal, des te sterker het gevoel dat ‘wetenschap iets voor mij is’ en des te groter de kans op verdere ontwikkeling in het wetenschappelijk veld. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich herkent in de beeldvorming van de wetenschap en zich welkom voelt op locaties die over wetenschap gaan.
Drempels weg
Dit is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk aan financiële drempels bij gezinnen met lage inkomens, of mensen met een migratie-achtergrond die zich niet altijd herkennen in de wetenschappers die in de media komen. Met de gratis club in de wijk nemen we financiële en praktische drempels weg, zorgen we voor een inclusief educatief aanbod waar kinderen met rolmodellen in aanraking komen en stimuleren we een positieve houding ten opzichte van wetenschap. Want wetenschap is er voor iedereen!