Logo One Planet
Zeewier
Zeewier

Pesto van zeewier

Duurzaam recept met zeewier

Heb jij wel eens zeewier gegeten of geproefd? Verras je ouders of andere liefhebbers dan met een duurzame zeewierpesto. Proef je zelf ook mee? Ontdek waarom het Museon een recept met zeewier online zet! Eet smakelijk!

Ingrediënten (voor 200 ml)

  • 40 g verse kombu (of kombu en wakame)
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 1 klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 25 g basilicum (ook de steeltjes)
  • 25 g rucola
  • 25 ml extra vergine olijfolie
  • ½ el citroensap

Bereiden

  1. Was de kombu goed schoon met water en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep hierna droog en knip in stukken.
  2. Maal in de keukenmachine de pijnboompitten met kombu, knoflook, basilicum, rucola, olijfolie en citroensap tot een gladde pesto.
  3. Doe de pesto in een glazen pot, bedek met een laagje olijfolie en bewaar in de koelkast.

De pesto heeft dankzij de kombu een diepe en krachtige smaak. Je kunt ook experimenteren met ingrediënten. De rucola en basilicum kun je vervangen door bladgroen naar wens. De pijnboompitten door allerlei soorten noten, zoals cashew- of hazelnoten, of bijvoorbeeld zonnebloempitten. Serveer de pesto op toastjes, op de boterham met gegrilde groente of bij
pasta.

Wist je dat?

  • 70% van de aarde uit zeeën en oceanen bestaat? Een goede plek dus om zeewier te telen. In Nederland telen we de wieren voor de kust van Texel en Scheveningen. Het zeewier hangt op zo'n anderhalf tot twee meter diepte. Hier groeit het wier gedurende 6 maanden met stromend zeewater, voedingsstoffen en zonlicht.
  • Er in Nederland bijna 300 soorten zeewier bestaan? Ze zijn allemaal eetbaar. Er zijn drie hoofdgroepen zeewier; groenwier, bruinwier en roodwier. Niet elke soort is geschikt om te telen. In de zeewierteelt in Nederland wordt vooral suikerwier en vingerwier geteeld. Dit zijn allebei bruinwieren.