Hoe kun je een tentoonstelling zo ontwerpen dat hij ook toegankelijk is voor blinden en slechtzienden en dat de aanpassingen die je voor deze groep doet ook toegevoegde waarde hebben voor mensen zonder visuele beperking? Met deze vraag is het Museon afgelopen maanden aan de slag gegaan.
In 2018 is het Museon tweede geworden bij de RAAK Stimuleringsprijs met een voorstel voor rondleidingen door het museumdepot voor blinden en slechtzienden. Een deel van het geldbedrag van deze prijs heeft het museum besteed om te onderzoeken hoe toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking vanaf de ontwerpfase in een tentoonstelling kan worden meegenomen.
De proeftuin is een tentoonstelling die in het kader van 75 jaar vrijheid op het programma staat: Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting (vanaf 28 februari). Deze tentoonstelling is gebaseerd op tekeningen en voorwerpen uit de collectie van het Museon.
Er is weinig geschreven tekst in de tentoonstelling. De teksten die er wel zijn, staan contrastrijk in een duidelijke letter. Audio speelt een belangrijke rol. Bezoekers krijgen verhalen te horen - gebaseerd op dagboeken, memoires en interviews - die als het ware als een laag over de tentoonstelling heen liggen. Daarnaast wordt audio ingezet voor het beschrijven van tekeningen en voorwerpen op een manier die zowel voor blinden als zienden interessant is. In de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van geur, en behalve originele voorwerpen zijn er replica’s die aangeraakt mogen worden. Enkele tekeningen uit de collectie zijn voelbaar gemaakt.
Daarnaast staan er straks op gezette tijden getrainde vrijwilligers klaar om blinden en slechtzienden in speciale rondleidingen door de tentoonstelling te leiden. Daarbij gebruiken ze ook voorwerpen die voor de gelegenheid uit het depot worden gehaald en mogen worden aangeraakt.